Eerdere lezingen, 2018-2019
Alle lezingen die onder het motto 'Schatten uit de UB' de revue zijn gepasseerd:
Lezing
- donderdag 18 oktober 2018, 16.00 - 17.00 uur
- Jantina Tammeszaal, 4e verdieping Universiteitsbibliotheek Binnenstad
Totdat de Ommelanden in de loop van de 14e eeuw op Gronings, of preciezer: Nedersaksisch, overschakelden, waren de Ommelanden Friestalig. In de loop van de 15e en 16e eeuw werden zulke teksten in toenemende mate vertaald in het Nedersaksisch. De lezing begint met een schets, aan de hand van enkele Oudfriese stukken – waaronder het oudste geschreven Fries – de taalovergang Fries > Nedersaksisch. Daarbij speelde het oudste Friestalige gedrukte boek, het Freeska Landriucht een belangrijke rol.
Lezing
- donderdag 29 november 2018, 16.00 - 17.00 uur
- Jantina Tammeszaal, 4e verdieping Universiteitsbibliotheek Binnenstad
Lecture (in English)
- Thursday 20 December 2018, 4 - 5 pm
- Jantina Tammes room, 4th floor University Library City Centre
Lezing
- donderdag 31 januari 2019, 16.00 - 17.00 uur
- Jantina Tammeszaal, 4e verdieping Universiteitsbibliotheek Binnenstad
Tegen het einde van de Middeleeuwen bloeide een nieuwe religieuze beweging op, gericht op een terugkeer naar het vroege Christendom: de Moderne Devotie. De beweging wordt doorgaans in verband gebracht met de IJsselstreek, maar ook in Groningen stond tussen 1436 en 1578 een huis van de Broeders van het Gemene Leven.
Sinds een paar jaar rust in de kluis van de afdeling Bijzondere Collecties van de Groningse Universiteitsbibliotheek de bibliotheek van het voormalige Hof van de provincie Drenthe, dat van 1838 tot 1876 heeft gefunctioneerd. Naast boeken met betrekking tot het Nederlandse recht uit de negentiende eeuw bevat de bibliotheek ook werken betreffende de Franse wetboeken uit de tijd van Napoleon en het recht dat vóór 1811 van kracht was.
Wanneer we willen weten wat mensen vroeger aten, moeten we kijken naar ons afval: zowel keukenafval als consumptieafval (poep). Archeologen vinden beide afvalgroepen terug in beerputten. Ze maken dan ook dankbaar gebruik van de inhoud om te onderzoeken wat mensen vroeger aten.