Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Meer erfgoed Lezingen over Bijzondere Collecties

Kookboekonderzoek uit de archeologische hoek

Merit Hondelink

Lezing

  • donderdag 25 april 2019, 16.00 - 17.00 uur
  • Jantina Tammeszaal, 4e verdieping Universiteitsbibliotheek Binnenstad

Wanneer we willen weten wat mensen vroeger aten, moeten we kijken naar ons afval: zowel keukenafval als consumptieafval (poep). Archeologen vinden beide afvalgroepen terug in beerputten. Ze maken dan ook dankbaar gebruik van de inhoud om te onderzoeken wat mensen vroeger aten.

Dit archeologisch archief is echter incompleet door diverse processen. Kookboeken en –handschriften bieden een welkome aanvulling, omdat zij weergeven wat beschikbaar was en gegeten kon worden.

Door archeologisch, archeobotanisch en culinair-historisch onderzoek te combineren, creëren we een meer compleet beeld van wat men vroeger at.

De verstandige kok, ca. 1710
De verstandige kok, ca. 1710
Laatst gewijzigd:07 februari 2019 10:33