Experts
Verschillende experts zijn betrokken bij het Centrum voor Duurzame Landbouw bij Campus Fryslân. Hun expertise is zeer divers en ze verrichten onderzoek op diverse gebieden. Ze zijn allen gedreven door de ambitie om de transitie naar duurzame landbouw te versnellen. Samen streven we naar een toekomst waarin onze voedselproductie duurzaam en veerkrachtig is.
Lees hieronder meer over onze betrokken experts.
Prof. J.A. Beaulieu (Aletta Jacobs-leerstoel Kennisinfrastructuren; Directeur Data Research Centre) werkt aan het creëren van kennisinfrastructuren voor leefbare toekomsten en leidt de major track Energie, Milieu en Klimaat in de bacheloropleiding Global Responsibility and Leadership. Ze schrijft en doceert over de technologische en maatschappelijke aspecten van infrastructuren voor klimaatverandering en biodiversiteit, in het bijzonder over schaal en onzekerheid in klimaatmodellen en over interacties tussen landschap, bodem, technologie en meer-dan-mensen in de ecologie van trekvogels in Friesland.
Assistant Professor Sustainable Entrepreneurship S.K. Kilians onderzoek richt zich op perceptie, beoordeling en besluitvorming op het gebied van duurzaam consumentengedrag en duurzaam ondernemerschap, waarbij hij gebruik maakt van kwantitatieve onderzoeksmethoden. Zijn belangrijkste missie is het verdiepen van ons begrip van de onderliggende factoren die vorm geven aan consumenten- en ondernemersgedrag om beleidsmakers, managers en consumenten te informeren over het implementeren van duurzame transities op beide gebieden. Dit omvat ook onderzoek naar nieuwe en duurzamere agrarische bedrijfsmodellen (bijv. community-supported agriculture).
Dr. ir. N.R. Faber (Universitair Docent Circulair Ondernemerschap; Lector Transitie naar Circulaire Economie) promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp duurzaam innoveren in de landbouw en papierindustrie. Zijn onderzoek richt zich op de organisationele aspecten van duurzaamheid en de circulaire economie. Dit vertaalt zich in de thema’s duurzame en circulaire businessmodellen, de bijbehorende transitie en de bijbehorende veranderingen in perspectieven op waardecreatie. Niels draagt regelmatig bij aan publicaties over de circulaire economie en de ‘triple transition’ (klimaatopgaaf, energietransitie en circulaire economie). Recent is hij co-editor geweest van de boeken Organizing for Sustainability en het DeGruyter Handbook of Sustainable Entrepreneurship.
Prof. dr. E.C. Boerma is decaan van het Medisch Centrum Leeuwarden en bijzonder hoogleraar Betekenisvolle preventieve zorg aan de Campus Fryslân van de RUG. In het wetenschappelijk onderzoek bij Friese patiënten zien we dat mensen opvallend vaak tekorten vertonen aan essentiële bouwstoffen, zoals eiwitten en vitamines. Dat kan een rol spelen bij het achterblijven van hun herstel na een periode van ernstig ziek zijn. Bovendien draagt ongezonde voeding in hoge mate bij aan het ontstaan van ziekten. Het lijkt dan ook een logische keuze om bij de bron te beginnen: gezonde voeding en beweging. Regeneratieve landbouw kan helpen om de voedselketen zo in te richten dat patiënten de stap kunnen maken van zorg naar welzijn.
Het team van Dr. M. L. Coler (Universitair Hoofddocent Language & Technology; Directeur MSc Voice Technology) zoekt naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van spraaktechnologie, waarbij men zich richt op het vroegtijdig opsporen van de ziekte van Parkinson. Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen en verfijnen van spraakanalysesystemen die subtiele veranderingen in spraakpatronen kunnen identificeren die kunnen duiden op Parkinson voordat andere symptomen duidelijk worden. Het tijdig diagnosticeren van de ziekte maakt vroegtijdige interventie en managementstrategieën mogelijk door een app te ontwikkelen die korte spraakfragmenten van mensen opneemt en deze opnames analyseert d.m.v. algoritmes die vroege markers van de ziekte van Parkinson detecteren. Een dergelijke technologie zou niet alleen baanbrekend zijn voor vroegtijdige detectie, maar kan ook resultaten voor patiënten verbeteren door eerdere zorg. Door de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium op te sporen, kunnen mensen eerder toegang krijgen tot behandelingen en interventies, waardoor de progressie van de ziekte mogelijk wordt vertraagd en hun levenskwaliteit verbetert.
Universitair docent Health & Food T. van Zutphen vindt regelmatig tekorten aan belangrijke voedingsstoffen in zijn onderzoek bij patiënten. Vooral bij eiwitten en vitaminen zien we tekorten in metingen terug, en dit zou een rol kunnen spelen in het herstel of beloop van ziekte. Zowel de zorg als de landbouwsector staan voor een transitie. Gezonde voeding zou een mooi uitgangspunt zijn voor beide transities en een integraal perspectief op de voedselketen, beginnend bij duurzame productie op een gezonde bodem tot de gezonde en minder gezonde consument in de zorg, biedt kansen om zowel de zorg duurzaam te houden als de realisatie van een eerlijk en duurzaam landbouwsysteem.
Assistent-professor dr. Josefine Geiger is sociaal- en omgevingspsycholoog. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen en bevorderen van duurzaam en gezond gedrag. Specifiek onderzoekt ze onderwerpen als recycling, hergebruik en reductie, microplastics en circulair plastic op verschillende gebieden, waaronder landbouw en de gezondheidssector. Ze werkt samen met experts uit verschillende vakgebieden en praktijkmensen om effectieve strategieën voor gedragsverandering te ontwikkelen. Ze doet dit door te onderzoeken hoe design, kunst en serious games die theorieën over gedragsverandering integreren, mensen bewust kunnen maken van urgente maatschappelijke uitdagingen en hen kunnen aanzetten tot duurzamer en gezonder gedrag.
Assistent-professor dr. Emma Folmer doet onderzoek naar sociaal en duurzaam ondernemerschap. Haar onderzoek richt zich op ondernemende processen en uitkomsten en hoe deze worden beïnvloed door hun institutionele context. Onlangs heeft ze een onderzoeksproject afgerond over gemeenschapsenergieprojecten, waarin ze het proces van co-creatie in energie-innovatie onderzocht. Ze is actief in verschillende projecten over onderwijs in duurzaam ondernemerschap, waarin ze de competenties beschrijft die nodig zijn om duurzame zakelijke beslissingen te nemen in verschillende sectoren, waaronder de landbouw.
Laatst gewijzigd: | 26 april 2024 09:53 |