Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
Rudolf Agricola School Nieuws & Evenementen

Voedseltransitie in actie: Deelnemers Duurzaamheids Hackathon Agricola School doen onderzoek voor de Gemeente Groningen

04 juni 2024
Van rechts naar links: Emma Zaal, Hilde Lavell, Ivet Panjer en drie deelnemerde studenten
Van rechts naar links: Emma Zaal, Ivet Panjer en Hilde Lavell en drie deelnemerde studenten

De eerste Hackathon van de Rudolf Agricola School is net afgerond. In vier groepen werd er gewerkt aan vier verschillende challenges. Een van de challenges werd ingebracht door de gemeente Groningen: ‘Hoe kunnen we studenten stimuleren om meer plantaardig te eten?’ Kort voor de eindpresentie spraken we met Hilde Lavell, Ivet Panjer van de gemeente Groningen, en met Emma Zaal, mentor van de studenten.

Lees hier ook ons interview met Chris Kobelke die als student deelnam aan deze 'challenge'

Het onderwerp van de Hackathon was natuurlijk ‘sustainable development’ (duurzaamheid). Een van de groepen deelnemers wijdde zich aan de challenge over de eitwittransitie. ‘Dat is een challenge die is ingebracht door de Gemeente Groningen,’ vertelt Hilde Lavell. Zij is beleidsmedewerker van de Gemeente Groningen, en werkt samen met haar collega Ivet aan voedsel- en eiwittransitie in de gemeente. ‘Een van de vragen die we als gemeente hebben is “Hoe kunnen we studenten stimuleren om meer plantaardig te eten?’ vertelt ze. Haar collega Ivet Panjer vult aan: ‘Voor de gemeente werken wij aan een routekaart Met doelen voor 2030 en 2050 op drie thema's: voedselproductie, voedselconsumptie en voedselomgeving.’

Hilde: ‘We doen al het nodige, bijvoorbeeld met kooklessen voor kinderen in de noordelijke stadswijken. We vragen ons ook af hoe je een omgeving kan creëren waarin mensen als vanzelf gezonder gaan leven, bijvoorbeeld omdat er weinig reclame en fast food in de buurt te vinden zijn. We denken ook aan samenwerking met lokale boeren. Maar met studenten als groep hadden we ons nog niet bezig gehouden, terwijl dat in een stad als de onze natuurlijk ook grote en belangrijke groep is. Nu, met deze hackathon werken er studenten aan het vraagstuk, en ze zitten zelf midden in de studentenwereld, dus ze weten waar ze het over hebben.’ 

Emma Zaal is de mentor van de hackathon die zich met voedsel bezighoudt. Inmiddels is dit de laatste week. De deelnemers van de hackathon hebben onderzoek gedaan onder studenten en contact gelegd met verschillende organisaties voor eventuele toekomstige samenwerkingen. Het onderzoek dat ze doen is gericht op het achterhalen van de belangrijkste voorspellers van gedrag. Ze proberen te achterhalen op welke overtuigen ingezet moet worden om studenten meer plantaardig te laten eten. De daadwerkelijke uitkomsten van de hacktathon worden deze donderdag (31 mei) gepresenteerd tijdens een ‘science fair’. 

Hilde: ‘Voor de gemeente komt er een plan dat we mogelijk echt gaan uitvoeren. De deelnemers hebben nu bijvoorbeeld al bedacht dat we ook studenten kooklessen kunnen gaan geven. Dat kunnen we in buurtcentra doen. Door gemeenschappelijk lessen te volgen kunnen ook waardevolle contacten tussen studenten en andere wijkbewoners ontstaan. Andere opties zijn campagnes tijdens de Keiweek en diverse festivals.’

Emma: ‘We spreken tweemaal per week af met ons groepje. We kijken dan hoever we zijn gekomen en ik begeleid de deelnemers bij hun onderzoek. We zijn momenteel met vijf deelnemers, en dat is precies een goed aantal, het is een creatief proces en we boeken snel vooruitgang.’

Ivet: ‘Als opdrachtgever voor deze challenge van de Hackathon kan ik zeggen dat we nu als gemeente al erg tevreden zijn. Er gaan echt leuke en bruikbare dingen uitkomen’

decoratieve afbeelding
Slotpresentatie van de Hackathon. Foto's: Marco in 't Veldt
Laatst gewijzigd:04 juni 2024 15:05
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024