Citrate driven transamination for flavor production in Lactococcus lactis
Promotie: mw. A.M. Pudlik, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Citrate driven transamination for flavor production in Lactococcus lactis
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Productie van smaakcomponenten door melkzuurbacteriën
Agata Maria Pudlik richtte zich op de productie van smaakcomponenten door melkzuurbacteriën die van belang zijn in de zuivelindustrie. Deze smaakcomponenten worden gevormd uit aminozuren die afkomstig zijn uit melkeiwitten. Het doel van haar onderzoek was om die omzetting te stimuleren met citraat.
Transaminatie, de eerste stap in de omzetting van aminozuren in aromatische verbindingen, wordt vaak beperkt door het ontbreken van een α-keto-donor. Een belangrijk punt van het onderzoek was het omleiden van het eerste intermediair van de route voor citraatmetabolisme, de keto-donor oxaloacetaat, naar een transaminatie-reactie in plaats van de volgende stap in de citraatroute. De interne concentratie van oxaloacetaat wordt bepaald door de activiteit van het enzym oxaloacetaatdecarboxylase en Pudliks hypothese was dat de inactivatie hiervan de omleiding van oxaloacetaat naar transaminatiereacties kan bewerkstelligen. Deze omleiding van de citraatroute naar transaminatieroutes in L. lactis bleek succesvol, resulterend in smaakcomponenten afgeleid van isoleucine, leucine en valine (ofwel “branched-chain amino acids”), de aromatische aminozuren fenylalanine, tryptofaan en tyrosine, en methionine. Citraat wordt gefermenteerd door een ondersoort van de kaasbacterie Lactococcus lactis, L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis, waarin het gen dat codeert voor de citraattransporter CitP gelegen is op een endogeen plasmide, terwijl de genen die coderen voor de andere metabolische enzymen in een cluster op het chromosoom liggen. In Pudliks onderzoek is de stam L. lactis subsp. lactis biovar diacetlylactis IL1403 met daarin het plasmide pFL3, dat het citP gen bevat, gebruikt als modelstam.
Agata Pudlik (Polen, 1984) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Silezië, in Katowice. Haar promotieonderzoek deed zij binnen een samenwerkingsverband tussen de vakgroep Molecular Microbiology van de RUG en Top Institute Food & Nutrition, dat tevens het onderzoek financierde. Inmiddels werkt zij als voedingstechnoloog bij het grote Poolse bedrijf Mokate SA.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:00 |
Meer nieuws
-
03 maart 2025
Zes MSCA Postdoctoral Fellowships bij FSE
Zes Europese onderzoekers starten bij FSE met een Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Postdoctoraal Fellowship.
-
03 maart 2025
Elisabeth Wilhelm partner in consortium dat app ontwikkelt voor type 2 diabetes patiënten
Dr. Elisabeth Wilhelm is partner in een consortium dat een EFRO-subsidie van 1,2 miljoen euro ontvangt voor het ontwikkelen van een app om diabetespatiënten te begeleiden naar een medicijnvrij leven.
-
03 maart 2025
Een tafelmodel van een grote röntgen-faciliteit
Wat doe je als jouw onderzoek afhankelijk is van een grote internationale faciliteit waarvoor je ver moet reizen en die je maar zeer beperkt kunt gebruiken? Moniek Tromp bouwde er een tafelmodel van waarmee ze een groot deel van haar onderzoek naar...