Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Environmental footprints of food systems in China

Promotie:J. (Junjie) Yi
Wanneer:11 maart 2025
Aanvang:16:15
Promotor:dr. ir. S. (Sanderine) Nonhebel
Copromotor:dr. P.W. (Winnie) Leenes
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Environmental footprints of food systems in China

Pesticiden en vlees- en zuivelindustrie spelen grote rol in Chinese ecologische voetafdruk

In zijn proefschrift onderzocht Junjie Yi de milieuduurzaamheid van voedselproductiesystemen in China. Zijn bevindingen zijn wereldwijd relevant, met aanbevelingen die waterkwaliteit kunnen verbeteren en de ecologische voetafdruk van landbouw minimaliseren. Yi onderzocht de onderlinge verbanden tussen voedselproductie, consumptie en ecologische voetafdrukken. Yi nam land-, water- en koolstofvoetafdrukken onder de loep, evenals landbouw gerelateerde watervervuiling door meststoffen en pesticiden. 

Yi benadrukt in zijn proefschrift onder andere de noodzaak om zuivelproductiesystemen en de impact van voedselconsumptie op waterkwaliteit te beoordelen. Hij vergelijkt de water- (WF), land- (LF) en koolstofvoetafdrukken (CF) van zes zuivelsystemen, waarbij Yi de dominantie van industriële systemen en hun afhankelijkheid van irrigatie aantoont. Toekomstige projecties suggereren dat als de melkconsumptie overeenkomt met voedingsrichtlijnen, WF’s, LF’s en CF’s in China tegen 2035 vier tot zes keer groter kunnen worden. 

Verder toont Yi de watervervuiling door landbouw, waarbij grijze WF’s van pesticiden de totale landbouw-WF’s domineren. Vijf provincies binnen China zijn verantwoordelijk voor 37% van de vervuiling, en het elimineren van enkele sterk vervuilende pesticiden kan watervervuiling met 64% verminderen. Verder onderzocht Yi de ruimtelijke en temporele dynamiek van pesticiden vervuiling, waarbij hij seizoensvariaties en hotspotregio’s identificeert. Het vervangen van de meest vervuilende pesticiden kan grijze WF’s met 20–90% verminderen.

Tenslotte analyseerde Yi voedselconsumptiepatronen en hun impact op watervervuiling. Voedingspatronen op basis van dierlijke producten hebben de hoogste grijze WF’s, waarbij varkensvlees en rundvlees samen 57% van het totaal uitmaken. Een verschuiving naar plantaardige diëten kan grijze WF’s met maximaal 74% verminderen. Yi pleit voor een vermindering van vervuilende pesticiden en de bevordering van duurzame voedingspatronen. 

Junjie Yi voerde zijn onderzoek uit bij het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG), afdeling Energie en Milieukunde, met financiering van het Chinese Scholarship Council. Hij vervolgt zijn loopbaan als postdoc bij de Universiteit Utrecht.