Gemaksvoeding veelbelovende manier om voedselverspilling in huishoudens te verminderen
Wereldwijd verdwijnt een derde van al het voedsel dat geproduceerd is voor menselijke consumptie in de afvalbak. Vaak zijn consumenten de grootste veroorzakers van deze voedselverspilling. Promovenda Marit Luiting-Drijfhout onderzocht ons gedrag bij de aankoop, consumptie en verspilling van voedsel en doet in haar proefschrift praktische aanbevelingen om voedselverspilling tegen te gaan. Realistische beslissingen in de supermarkt, vasthouden aan eerder gemaakte consumptieplannen en overstappen op gemaksvoeding lijken veelbelovende manieren om zorgvuldiger om te gaan met ons voedsel.
Drijfhout toont aan dat de periode tussen de aankoop en het daadwerkelijke moment van consumeren significant bijdraagt aan voedselverspilling. Voor consumptiemomenten die verder in de toekomst liggen maken we relatief gezonde, maar minder smakelijke voedselkeuzes. Op het moment van consumptie bezwijken we echter voor de verleiding van lekkerder maar minder gezond voedsel, met verspilling tot gevolg.
Vooraf bestellen
Bovendien zijn consumenten eerder geneigd tot impulsieve consumptie wanneer ze in eerste instantie kozen voor relatief gezond voedsel met relatief weinig calorieën, concludeert Luiting-Drijfhout. Een systeem waarbij klanten vooraf eten bestellen kan verspilling verminderen, vooral wanneer er daarna geen gelegenheid is om op een later moment impulsief extra voedsel aan een maaltijd toe te voegen.
Voorgesneden groenten
Ook minimaal bewerkt gemaksvoedsel kan helpen onze verspilling terug te dringen, concludeert Drijfhout. Door bijvoorbeeld ongesneden groenten te vervangen door voorgesneden groenten kan de voedselverspilling in huishoudens met wel 65% afnemen. Drijfhout: ‘Een mogelijke verklaring is dat consumenten bij het denken aan toekomstige maaltijden focussen op een zelfgemaakte maaltijd op basis van rauwe, onbewerkte ingrediënten. Op het moment van consumptie blijkt zo’n maaltijd echter niet haalbaar, bijvoorbeeld vanwege een drukke levensstijl. Onbewerkt voedsel eindigt dan snel als afval.’
Bewust nadenken
Drijfhout toont aan dat consumenten minder geneigd zijn dergelijk gemaksvoedsel te kopen als er meer tijd tussen aankoop en consumptie zit. ‘Het is daarom belangrijk consumenten al in de supermarkt te laten nadenken over de haalbaarheid van hun maaltijden. Heb ik straks genoeg tijd, motivatie en energie om de gewenste maaltijd te bereiden? Door daar bewust bij stil te staan zijn consumenten eerder geneigd om bijvoorbeeld voorgesneden groenten te kopen en te gebruiken.’
Laatst gewijzigd: | 01 februari 2023 16:20 |
Meer nieuws
-
10 december 2024
Onderzoek van het CBS en de Rijksuniversiteit Groningen ontdekt mogelijke omzeiling van sancties tegen Rusland door kleine, jonge bedrijven
De Nederlandse goederenexport naar Rusland is na het opschalen van sancties door de Europese Unie in 2022 sterk teruggelopen. Tegelijkertijd is de Nederlandse export van gesanctioneerde goederen naar zeven landen met verhoogd risico op...
-
26 november 2024
Nieuw onderzoek wijst op kostenbesparende voordelen van gezondheidsapp
Uit onderzoek van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het gebruik van de SamenGezond-app, aangeboden door zorgverzekeraar Menzis, gepaard gaat met een aanzienlijke verlaging van de zorgkosten...
-
20 november 2024
Gerard van den Berg appointed as member of the Academia Europaea
Professor Gerard van den Berg had been appointed as member of the Academia Europaea, the European Academy for Sciences, Humanities and Letters.